37
Minôség javító hatása van a zászlóslevél
idôszakában kijuttatott nitrogénnek is.
Fontos itt is, hogy a nitrogén mellett
megfelelô arányban legyenek a növény
számára fontos mikroelemek is. A
ZeoN S
ötvözi a növénynek ezt az igényét és
ilyenkor, a zászlóslevél megjelenésekor a
folyékony nitrogén tartalmú mûtrágyák
kiegészítôjeként lehet alkalmazni a
megfelelô tápelem arányok javítására és
ezáltal a termés mennyiségének és a
minôségének a növelésére. (37. ábra)
Próbálja ki új termékünket is a
Speedy
-t,
melyrôl a Búzatermesztés aszályos körül-
mények között címû fejezetben részletes
információkat kap.
És ami a szabványokon túl van?!
A gabonafélék az emberi táplálkozásban az
ásványi anyagok és más tápanyagok értékes
forrásául szolgálnak. A gabonafélék és a
gabona termékek például a napi Fe bevitel
44%-át (ebbôl 15%-ot kenyérbôl), a Mg
27%-át (13% kenyérbôl), a Zn 25%-át (11%
kenyérbôl) és a Cu 31%-át (14% kenyérbôl)
biztosítják. A „Zöld Forradalom”, vagyis az
olyan féltörpe, magas hozamú búza fajták
kitenyésztése, amelyek jól reagálnak a meg-
növekedett mûtrágya és más kemikália al-
kalmazására, az 1960-as évek közepétôl
jelentôsen megnövelte a gabona termés-
mennyiségeket, és jelentôsen hozzájárult a
globális élelmiszerhiány leküzdéséhez. A
modern növénytermesztés azonban törté-
nelmileg sokkal inkább a magas hozamok
elérésére és a sütôipari mutatók javítására,
mintsem a tápérték minôségének biz-
tosításának irányába mozdult el. A növé-
nyek a jelenlegi gazdálkodás mellett már
nem képesek elegendô ásványi anyagot és
nyomelemet a talajból felvenni, és így a
takarmányon keresztül az állatok sem. A táp-
láléklánc végén pedig ott az
ember
, aki
hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst
vagy akár megfelelô mennyiségû kenyeret
lehet, hogy jóllakik, de
minôségileg éhezik
.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerint
körülbelül százezer embert érint Magyar-
országon az éhezés, vagyis az, hogy valaki
naponta nem jut elegendô élelmiszerhez.
Az úgynevezett minôségi éhezés, azaz
amikor egy ember nem jut elegendô nyom-
elemhez, vitaminhoz, fehérjéhez, már 1-2
millió embert is érinthet Magyarországon.
Aki minôségi éhezô, az nem éhezik a szó
valós értelmében. Hozzájut a szükséges
kalóriához, sôt, még annál többhöz is, mely
az elhízás egyik “melegágya”, ugyanakkor a
mikroelem hiány számos betegség oka
lehet.
Lehetséges, hogy a megnövekedett gabona
hozamok csökkent ásványi anyag tartalmat
eredményeztek? Az 1960-as évektôl nap-
jainkig az élelmiszerekben drasztikusan
megváltozott a mikroelemek és a vitaminok
mennyisége. Egyes
külföldön végzett tanul-
mányok
(9. táblázat) is azt igazolják, hogy
az utóbbi évtizedekben drasztikusan lec-
sökkent a táplálékul szolgáló gabonater-
mések ásványi és mikroelem tartalma.
Habár a diagnosztikai eljárások az utóbbi
években is sokat fejlôdtek, a tendenciát
mindenképpen érdemes figyelembe venni.
Pontosabb vizsgálat az Angliában 160 éve
futó (Rothamsted Broadbalk Wheat Expe-
riment) kísérletre épül. A vizsgálatból
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...64