50
Növényorvoslás
A HAGYOMÁNYOS VÉDELEM!
konysága rendkívül kicsi, viszont a talaj
élô részének „beindításával” mobilizálód-
hat, hogy ne alakuljon ki rézhiány a
területen (Amalgerolos talajkezelés + 21 %
felvehetô réz). A talaj az elôbbiek miatt
egyfajta depót képez a réz számára (Loch
J. – Nosticzius Á: Agrokémia és növény-
védelmi kémia. 1992, Mezôgazda Kiadó),
így többéves rezes lombkezelések sem
okozhatnak rézmérgezést a területen.
A baktérium fertôzések elleni készít-
mények fokozatosan kivonásra kerültek,
így maradtak a
rézhatóanyagú termékek
egyetlen védelmi eszközként, melyekrôl
évszázadok óta köztudott, hogy
nem csak
a növényi baktériumokat
képesek elpusz-
títani, de gyakorlatilag a
nem lisztharmat
típusú kórokozó gomba legtöbb faját
is.
Amikor
Bordóilé Neo SC
-vel védjük
növényeinket, akkor nem csak a növényeket
fertôzô baktériumok (Erwinia sp.,
Pseudomonas sp, Xanthomonas sp., stb.)
ellen, hanem értelemszerûen az Alternaria,
a Cercospora, a Fusarium, a Monilia, a
Peronospora, Phytophthora gombafajok
ellen is védekezünk, növényi fajtától és
egyedi kórokozójától függetlenül.
Szôlô lisztharmat
Alma lisztharmat
Gabona lisztharmat
Idézet:
„… az én apám annak idején nem
ismerte a sztipikes almát még májusban
sem, hisz akár 12 alkalommal is perme-
tezett saját elôállítású bordói lével…”
–
Kunka Elemér, növényvédelmi szak-
mérnök, Újfehértó, 1997 – 2003. (12 alka-
lommal, ahogy a Növényvédelem folyóirat,
1935. áprilisi 15-i számában írták.).
Amikor
Bordóilé + Kén Neo SC
-vel védjük
növényeinket, akkor még a lisztharmat-
félék is felkerülnek a palettára, de ennél a
terméknél már az atkaölô hatás is megje-
lenik.
Elôbb nézzük az engedélyezett kultúrák körét, majd kezdjünk számolni!
Burgonyavész
Peronoszpóra
Monilia
Blumeriella
Jellemzô
Bordóilé Neo SC
Bordóilé + Kén Neo SC
04.2/5755-1/2012
04.2/5754-1/2012
Hatóanyag 380 g/l tribázikus rézszulfát
215 g/l bordói komplex+290 g/l kén
Dózis
3-4 l/ha
4-5 l/ha
almatermésûek
gyümölcsös,
almatermésûek + lemosó permetezés
Felhasználás
szôlô
szôlô
burgonya
búza, árpa, napraforgó, cukorrépa, burgonya
uborka, zöldborsó, zöldbab
paprika, paradicsom
uborka, paprika, paradicsom