48
Növényorvoslás
A HAGYOMÁNYOS VÉDELEM!
Az 1-500 nanométer közötti mérettar-
tományt
kolloid tartomány
nak nevezik.
Ebben a szilárd tartományban a részecskék
fajsúlyuktól függetlenül lebegnek az oldó-
szerükben, mert a tömegükhöz képest már
akkora a felületük, hogy a rájuk ható felhajtó
erô egyensúlyba kerül a tömegükkel. Réz-
készítmények közül csak az ilyen minô-
séggel rendelkezôk kapnak zöld halveszé-
lyességi besorolást, vagyis halakra nem
veszélyesek.
Ilyen kolloid oldat egyébként a köd is. A
részecskék lebegtetését magasabb mérettar-
tományban is el lehet érni különbözô
Jellemzô
Hatóanyag g/l
Hatóanyag (m/m%)
Rézion tartalom (m/m%)
Szemcseméret (Dµ)
Fajlagos felület (m
2
/g)
Dózis (l/ha)
Rézterhelés(kg/ha)
Új, nano-SC tecnnológia
350 g/l tribázikus rézszulfát
28,8
6,4
0,2-0,7
20-25
3
0,2
BORDÓILÉ
Régi, normál FW technológia
350 g/l tribázikus rézszulfát
28,8
6,4
1,2-3,8
2-4
5
0,6
A szilárd részecskék mérettartományi el-
oszlása egy speciális lézerkészülékkel
mérhetô. A
Bordóilé Neo SC,
és a
Bordóilé
+ Kén Neo SC
szilárdfrakció fázisait a
következô ábra mutatja:
adalékanyagok használatával pl. a szuszpen-
zió koncentrátumok (SC) estében is (Bayer
Híradó, 2005/1), de a rézkészítmények
között csak a
Bordóilé
Neo
SC
ilyen formulá-
ciójú. A
Bordóilé Neo SC (+ Kén)
esetében a
gyártástechnológia a garancia arra, hogy a
kolloid tartományú részecskék ne álljanak
össze és ne ülepedjenek le.
A
Bordóilé + Kén Neo SC
-ben levô
kén
ugyan a
kétfázisú
, vagy diszperz
tartomány-
ba esik
, viszont a kén fajsúlya és ez a méret-
tartomány szintén a lebegô állapotot ered-
ményezi a permetlében. Az ilyen frakci-
ójú/mérettartományú kén a záloga annak,
hogy a hatóanyag nedves levegôn történô
párolgása, majd oxidálódása és átalakulása
kénessavvá csak abban az ütemben történ-
jen, hogy ne okozzon perzselést.
A kén a
párolgási és átalakulási folyamat során
ezzel
és nem kontakt érintkezéssel
öli a kóroko-
zókat
, pl. a lisztharmatot. Egyébként a ter-
mékben lévô
kén tápelemként is hasznosul
.
A termékekben levô réz-só kolloid mérettar-
tományú megjelenése, a gyártástechnológia
miatt, óriási fajlagos felületet eredményez:
26,8 m
2
/gramm
. Ez nagyságrenddel na-
gyobb, mint amit hagyományos (normál),
vagy a házilag elôállított bordói lé keverék
esetében kapunk.
A termék egy literében
levô 350 gramm réz-só összfelülete majd-
nem eléri az 1 hektárt!!!
Ez a hatalmas fajlagos felület
rendkívül
gyors átalakulást
eredményez az említett
nagyon rosszul oldódó karbonátos réz-
sókká, azaz
ez a záloga a növény kímélé-
sének
, hogy az ilyen minôségû készít-
mények még a virágzó állapotú növényeket
is a legkevésbé bántják, ami kifejezetten
hasznos lehet pl. a virágzáskor fertôzô bak-
tériumos és gombás betegségek elleni
védekezésben. (Erwinia, Pseudomonas,
Monilia, stb.) Az ilyen nagy fajlagos felületû
anyagokkal jelentôsen csökkenthetô a
környezet rézterhelése.
Az Európai Unió növényvédelmi szerve-
zete által a különbözô növényvédô szer
csoportokra megadott rezisztenciára, azaz
a kórokozók ellenálló képességének
kialakulásának veszélyére a következô, ún.
FRAC táblázat adja meg a tapasztalati
tényeken alapuló végeredményt.
1...,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47 49,50,51,52,53,54,55,56