Talajorvoslás
Átlagtermés = veszteséges termelés!
A hatékonyság növelése és a fejlesztés lehetôségei a talaj – növény kapcsolat vonatkozásában
Az EU szabályok változásával - a környezetvédelmi és humán-egészségügyi szempontok fokozott figyelembe
vétele miatt - a felhasználható növényvédô szerek száma, alkalmazhatóságuk gyakorisága, a megengedett
hatóanyag maradék fokozatosan csökken, illetve csak a környezetre bizonyítottan kevéssé veszélyes új
anyagok kapnak engedélyt.
Már 1 milliárd ember nem jut elegendô táplálékhoz. Azt hiszem ez egészen megdöbbentô statisztikai adat.
Bizonyára benne van ebben az is hogy Földünk egy részén a termelékenység a gazdasági színvonal miatt ala-
csonyabb, mint pl. Európában. Ezzel együtt itt is vannak kiaknázatlan lehetôségek.
Nézzük meg azt, hogy milyen lehetôségek rejlenek termesztett növényeinkben:
Érdekes, hogy a statisztikai átlaghoz képest a már valahol egyszer legalább elért eredmények
NÉGYSZER
akkorák. Mit jelent ez?
Többek között azt, hogy a növények genetikai állománya, biológiai teljesítôképessége óriási tartalékokat rejt.
Mi a helyzet ezzel szemben?
Nézzünk néhány statisztikai adatot: 1960-ban egy földi lakosra 4300 m
2
termôterület jutott. 2009-ben ez
mindössze csak 1800 m
2
.
Ez 58 % területvesztés
, aminek több indoka is van.
Az egyik, hogy a lélekszám ma már 7 milliárd körül van, második oka lehet az egyre nagyobb beépített
területek aránya. Ezen túl évente mintegy 400 ezer hektár terület sivatagosodik el, részben a klímaváltozás,
részben a környezetszennyezés miatt, melyet elsôsorban a kemikáliák okoznak. Az éves termôterület vesztés
a Földön 7,5 millió hektár.
Növények
Termésátlagok jelenleg
Biológiai potenciál
Mo-on, t/ha
t/ha
Ôszi búza
3,5 – 4,0
legalább
13 (- 25)
Ôszi káposztarepce
1,8 – 2,2
legalább
8
Napraforgó
1,7 – 2,0
legalább
8
Kukorica
6,5 – 8,0
legalább
25
Burgonya
24,8
több, mint
100
Paprika
40 - 50
több, mint
100
Hagyma
25 - 35
több, mint
100
Dinnye
50 - 60
több, mint
100
Stb., Stb., Stb.
Stb., Stb., Stb.
Stb., Stb., Stb.
9