53
A gabonafélék és az Amalgerol
Ne feledd, hogy
a talajon nem csak állsz,
hanem élsz is!
Stefanovics Pál
Találó mondat a szerzôtôl, hiszen csak gon-
doljunk bele milyen ízû és milyen tápelem
tartalmú egy mesterséges táptalajon ter-
mesztett növény. Vajon az ember egy ilyen
növény elfogyasztása során mennyi esszen-
ciális tápelemhez jut szervezete megfelelô,
egészséges mûködtetéséhez? A másik
kérdés persze az, hogy vajon a természetes
talajon termesztett növényeink fel tudják-e
venni a talajból ezeket a tápelemeket? A
földbôl, a
talaj
ból, mely az utóbbi évtizedek
negatív hatásai, mint a szervestrágyázás el-
maradása, a szármaradványok lehordása, a
tarlóégetések és az egyoldalú, indokolatlan
mûtrágyázás miatt a szerkezetessége (víz- ,
levegô- és hôgazdálkodása), mikrobiológiai
élete és ezáltal a tápanyag szolgáltató
képessége nagymértékben leromlott.
A
TALAJ
élô anyag, nem csak fizikai ter-
mesztô közeg! A gyakorlat viszont még ma
sem így kezelik. Nem újítjuk fel,
nem oltjuk
élettel újra és újra.
A terület mikro-, és
mezoelem kiürülése az összes élô rész, azaz
élôszervezet mûködési zavaraihoz vezet. A
termesztett növények szervezetében 90
kémiai elem található, de ezek zöme ma
hiányzik a földjeinkbôl, vagy a talajjal szem-
ben a növényeink nem képesek versenyezni
értük. A mikro- és mezoelemeknek csak
tized részét pótolja vissza a ma használt trá-
gyázási gyakorlat, aminek következménye
a növények hiányos enzimmûködése, a
növényi önvédelmi rendszerek zavara, mely
növeli a növények érzékenységét a beteg-
ségekkel és a stresszekkel szemben
így
csökkentve a termésátlagot.
Ön szerint mekkora lehet a búza termésát-
laga hektáronként, azaz mekkora az ôszi
búzában lévô biológiai potenciál, genetikai
manipuláció (GMO) nélkül?
A búza fajtaválasztással kapcsolatos irány-
mutatások szerint ma Magyarországon az
ôszi búza terméspotenciálját a termesztés-
ben csupán 50 % körüli kihasználtság
jellemzi.
Ez azt jelenti, hogy az ôszi búza termésének
növelésében még bôven van tartalék!
A kérdés az, hogy a termelô hogyan tudja
növelni a termésátlagot az eddig akadályozó
körülmények tudatos változtatásával?
Mit tehet hozzá az Amalgerol az Ön
munkájához?
Az
Amalgerol
talaj- és növénykondicionáló
készítmény, mely egy helyes agrotechnika
mellett hozzájárul a talaj mikrobiológiai
aktivitásának növeléséhez. Ezáltal segíti a
talajt a szármaradványok lebontásában, a
kijuttatott mûtrágya és a talajban rejlô táp-
anyagtôke hasznosításában. Fokozza a
növény gyökerének az aktivitását (mikorr-
hiza+gyökérnövekedés), így a növény köny-
nyebben felveszi a tenyészidôszak alatti,
számára megfelelô tápanyag mennyiséget.
Kezelje már az elôveteményt!
Számos üzemi felhasználás bizonyította, ha
Amalgerollal kezeltük az elôveteményt
1...,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,...64