Növényorvoslás
34
HASZNÁLJUK KI A TERMÉSZET EREJÉT!
A képek Pusztamérgesen készültek 2007. 09.04-én, a kezeletlen állomány fürtjeinek cukortartalma a helyszíni
optikai mérôeszköz mérési adatai szerint a kezelthez képest 2-4 %-kal elmaradtak. Érdekes megfigyelése volt
a termelônek az is, hogy a kezelt szôlô leveleinek tapintása is más érzést adott. A cukortartalom mellett ter-
mészetesen a jó borhoz szükséges egyéb beltartalmi mutatók is elônyükre változtak.
Az ilyen szôlônek a vesszôje is a tél beállta elôtt beérik, így is nô az esély hogy ne fagyjanak el a tôkék. Amikor
a lábvíz (nem látszó belvíz) miatt még nyáron is a „vashiányra” emlékeztetô tüneteket produkált szinte az
összes laposabb részeken fekvô állomány. Az Amalgerollal kezelt, ESCA-val fertôzött tôkéken a betegség
lefolyása vontatottabbá válik, a termés mennyisége nem csökken drasztikusan, a tôke tovább életben marad.
Azt tapasztalták Kiskôrösön (alábbi képek) 2006-ban, hogy azok a növények, melyek Amalgerol kezelésben
részesültek, a 4. napra haragos zöld színûre változtak. Magasabb lett 1-2 %-kal a termés cukortartalma is, és
a vesszôjük is beért. Így lényegesen kisebb lehet a fagyok okozta kockázat is.
Az Amalgerolt tudatosan és rendszeresen
használók pl. burgonya esetében, a követ-
kezôket tapasztalják:
A képen egy étkezési burgonya fajta ter-
mését láthatjuk az ültetés utáni 77. na-
pon, melyet Amalgerol-os technológiával
termeltek. A legnagyobb gumó itt 750 g
volt, a termésátlag a 85 – 90. napra elérte
a 90 t/ha mennyiséget. Ez csak az elsô
növény, hajtatásos termesztésben, 5 arany-
korona minôségû homokon.
A következô két képen az ország legnagy-
obb burgonya továbbszaporító helyén,
Amalgerollal nem kezelt szôlô
Kiskôrös, 2006.
Amalgerollal kezelt szôlô
Kiskôrös, 2006.
Fólia alatt termelt burgonya,
Amalgerolos technológiával
Balástya, 2007. 05. 14
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...56